HÄR FINNS TIPS PÅ VANDRINGSTURER OCH UPPLEVELSER FÖR DE SOM SÖKER INSPIRATION FÖR AKTIVITETER

 

 

JÄMTLANDSTRIANGELN Storulvån-Sylarna-Blåhammaren-Storulvån

 

Turen är känd för sin vackra men lättvandrande terräng

 

En av de mest populära vandringslederna i Sverige är Jämtlandstriangeln. Turen går mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. De olika delmålen ligger så det blir lagom långa dagsetapper. Många vandrare väljer även att ta en extra dag vid någon station och oftast blir det vid Sylarna. Hela turen är på totalt 47 kilometer.

 

De flesta startar sin vandring från Storulvåns fjällstation, helt enkelt för det är lättast. För dem som kör bil så kommer man enda fram, däremot om du tar tåget så måste du hoppa av vid Enafors. Härifrån får man ta buss fram till fjällstationen. Viktigt är att man har bokat in bussturen redan på sin tågbiljett (resplus), annars måste man förboka. Detta skall ske senast dagen före avresan, då på telefonnummer 0647-70477.

LÄS MER HÄR!

 

 

KUNGSLEDEN Abisko-Kebnekaise-Nikkaloukta

 

Kungsleden skapades i början på 1900-talet och den kompletta leden går mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Idag är det kanske den mest klassiska fjällvandringsleden som vi har i konungariket Sverige.

 

Den delen som flest vandrare tyr sig till är mellan Abisko och Nikkaluokta. Hela den sträckan tillhör dock inte Kungsleden då man viker av vid Singi mot Nikkaluokta. Lanskapet är spektakulärt med sjöar, dalar och fjälltoppar som tillsammans skapar en fantastisk kuliss för din vandring.

 

De flesta som vandrar Abisko – Nikkaluokta gör det på sju dagar, då man kan övernatta på de olika stugorna som finns. Sträckan blir då drygt 105 kilometer.

 

Ett tips är att stanna på Kebnekaise fjällstation några extra dagar. Antingen för att göra en toppbestigning av Sveriges högsta berg, titta på jättegrytorna i närheten av stationen eller för att njuta av en 3-rätters middag på kvällen.

LÄS MER HÄR!

 

 

HÖGAKUSTENLEDEN Hornöberget-Örnsköldsvik

 

Att vandra Högakustenleden innebär att du får möjligheten att uppleva några av världsarvets absoluta höjdare. Du tar dig genom allt från skogar, utsiktsberg och fäbodvallar till klippkuster, badvikar och naturskyddade områden. Dessutom finns det flera trevliga aktiviteter, avstickare och upplevelser att ta del av utefter leden.

 

Högakustenleden sträcker sig mellan Hornöberget vid Ångermanälvens mynning och centrala Örnsköldsvik. Vandringsleden är väl markerad med orange färg på träd och stolpar. Dessutom finns vägvisare med avståndsangivelser eller riktningspilar med Höga Kustenledens symbol vid vägskäl och stigförgreningar. De vindskydd och olåsta övernattningsstugor som finns utefter leden står till vandrarens förfogande och kan inte förbokas.

 

Etappindelning: Höga Kustenleden är totalt 128,6 km lång och är indelad i 13 etapper. Etappindelningen har gjorts så att det i princip inom varje etapp finns minst en övernattningsmöjlighet under tak - från enklaste raststuga till vandrarhem och hotell.

LÄS MER HÄR!

 

 

FJÄLLKAJAKTUR PÅ VILDA VACKRA OTTSJÖN

 

Paddeln drar genom det kristallklara vattnet. Du glider framåt, stilla och säkert. Det enda du hör är vågskvalpet och kanske några knipor eller tranor. Fjällen omger dig, trygga och mäktiga. Du befinner dig på fjälltur, i vattnets  element.

 

I Jämtland finns möjlighet till både fjällpaddling och fjällvandring i ostörd miljö. Kombinera dessa aktiviteter för en riktigt fin upplevelse. Det finns många fina vandringar som utgår från Vålådalen, korta som långa. På valadalen.se så kan du få tips på turförslag. På vägen till Vålådalen ligger Ottsjön, så passa på att boka en guidad paddlingstur under resan dit eller på hemvägen.

 

Fjällkajakcenter anordnar allt från två timmar till en heldags paddlingstur. Där får du paddla på den otroligt fina Ottsjön, med närhet till både riktig vildmark och ett levande kulturlandskap. Passar såväl rutinerade  som nybörjare. Finns också möjlighet att hyra kajak.

LÄS MER HÄR!

 

 

SPORTBUM AB

Frida Berglund Photagraphy